***       Водещите новини за деня до 13.00 ч., 

...
   ***   
   Водещите новини за деня до 13.00 ч., 
Коментари Харесай

Водещите новини! В защита на съветската диктатура в България. Втора нощ на протести в Грузия срещу закон по руски модел


   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 9 март   

 

Демонстранти окупираха пространството към Паметника на Съветската войска в София поради проектите за неговото унищожаване.

Както е известно, Общинските съветници от комисията по обучение и просвета гласоподаваха   " за " демонтирането на монумента и за преместването му. С осем гласа " за ", нула " срещу " и един " въздържал се " общинските съветници дадоха зелена светлина за демонтирането на 45-метровия монумент. За това гласоподаваха от " Демократична България ", като поддръжка пристигна и от ГЕРБ. Против се оповестиха от Българска социалистическа партия, като те демонстративно напуснаха залата преди гласуването.

***

Яйца и алена багра полетяха към постройката на Столична община в отбрана на Паметника на Съветската войска.

Там се организира митинг в отбрана на монумента. Политическите обединения „ Възраждане “, „ Мир “, „ Левицата “ и „ Атака “ и техни симпатизанти считат, че тематиката с преместването на монумента не трябва да измества дневния ред на обществото.

Пред самия монумент в столицата има жива верига от хора, които желаят да запазят руския паметник.

***

Междувременно в Грузия…

Демонстранти и полиция влязоха в конфликти за втора поредна вечер по време на антиправителствените митинги в грузинската столица, предадоха организациите.

По данни на министерството на вътрешните работи 77 са общо арестуваните по време на първите конфликти във вторник вечерта, които избухнаха след приемането на закона на първо четене.

Нормативният акт планува организации, получаващи повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се записват като " задгранични сътрудници ", в противоположен случай да им се постановат обилни санкции.

***

Софийският градски съд отсрочи разпоредителното съвещание по делото против Димитър Желязков и още няколко души. Той е упрекнат като началник на проведена незаконна група, занимавала се с изнудване, насила посредством закани, палежи и разпространяване на опиати. Прокуратурата твърди, че групата е работила от януари 2013 до 2 август 2018 година в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

***

Украйна е свалила 34 от общо 81 ракети, както и четири дрона, изстреляни от Русия в границите на нова вълна от масирани удари против нейната " сериозна инфраструктура ", заяви през днешния ден главнокомандващият на украинските въоръжени сили военачалник Валерий Залужни, представен от Франс прес.

***

" Врагът изстреля 81 ракети, пробвайки се още веднъж да сплаши украинците, връщайки се към жалката си тактичност ", написа президентът в Телеграм.

***

Той упрекна водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов в обявяване на погрешна информация, а точно, че правосъдната промяна не е предходна поради липса на кворум.

" Всъщност ГЕРБ я блокираше, ръководителят на Народно събрание направи по този начин, че тя да не се случи. Задавам си въпроса кои са хората, вярващи на ГЕРБ. Как може да им имат вяра след инфраструктурните обири? Не разбирам. Коалицията Политическа партия - Демократична България е късмет за България да промени това, което се случваше последните години ", съобщи още Митев.

***

Граждани се събраха на шествие в София в поддръжка на правата на дамите. Демонстрацията приключи пред постройката на Народното събрание. 

Първоначално те се бяха събрали пред НДК, по-късно минаха по бул. " Витоша " около постройката на Съдебната палата и, след това, около постройката някогашния Партиен дом, предава Българска телеграфна агенция.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР